“Laodikeia” Tarihin Sayfalarından Bir Şehir
Laodikeia, MÖ 1. yüzyılda Anadolu'nun en önemli ve ünlü kentlerinden biriydi. Denizli’den Pamukkale’ye doğru giderken solda 1 km. kadar içerde konumlanmıştır.
Laodikeia, MÖ 1. yüzyılda Anadolu'nun en önemli ve ünlü kentlerinden biriydi.
Denizli’den Pamukkale’ye doğru giderken solda 1 km. kadar içerde konumlanmıştır. Coğrafi olarak araziye hakim konumda ve Lykos ırmağının güneyinde kurulmuştur.
Her yıl bu alanda gözle görülür değişiklikler gerçekleşiyor ve 12 yılda yaklaşık 3663 eser ortaya çıkarılmıştır.
İki adet amfitiyatro, stadyum, gimnazyum, anıtsal çeşme, meclis binası,hamam ve kilise şehrin ana yapılarını oluşturmaktadır.
Kazılarda 1900 yıllık 90x116 cm. ölçülerinde 30 satırlık “Su Yasası” bulunmuştur. O yıllarda bile su kullanımını kurallara bağlanmış ve yanlış kullananlara uygulanacak cezalar belirlenmiş.
İncil’de adı geçen 7 kutsal kiliseden biri de bu şehrin sınırları içinde bulunmaktadır. 494 yılındaki büyük depremde yıkılan yapının sütunlarının büyük bir bölümü toprak altından çıkarılmıştır.
Kazı alanında yapılan çalışmalarda ortaya çıkartılan heykeltraşlık buluntuları heykel sanatında ilerlemiş olduklarının en büyük kanıtıdır. Dokuma tanrıçası Athena’nın 1800 yıllık heykel başı gün yüzüne çıkarılmıştır ve dokuma tanrıçasının varlığı antik dönemde de bu bölgenin tekstil merkezi olduğunu kanıtlıyor. Kazılarda dokuma tezgah ağırlıkları, yün kumaşlar ve boya malzemeleri de bulunmuştur.
Kazı çalışmaları bütün yıl boyunca devam etmesine rağmen ne zaman bütün gizleri ortaya çıkar bilinmez. Yolunuz o taraflara düşerse ziyaret etmeden geçilmeyecek bir kazı alanı… Ayrıca Hieropolis antik kenti de çok yakında…
Kaynak: laodikeia.pau.edu.tr