Kendini İyileştirebilen “Yaşayan Beton”
Dünyanın en popüler yapı malzemesi olan beton, Romalıların, 2000 yıl önce Pantheon’u inşa etmesinden beri daha dayanıklı hale getirilmeye çalışılıyor.
Ne kadar dikkatli karıştırılsa ya da güçlendirilmiş olursa olsun, tüm betonlarda çatlaklar oluşur ve bazı koşullar altında bu çatlaklar çökebilir.
Hollanda’daki Delft University of Technology’den Prof. Henk Jonkers “Betonda oluşan çatlak probleminin sızıntıdan kaynaklandığını” düşünüyor.
“Eğer bodrumda veya araba parklarında çatlaklar varsa bu bölümlerden su gelir. Su betona sızıp çeliğe ulaştığında paslanmaya sebep oluyor ve binanın çökmesine sebep olabilir.”
Ancak Jonkers, betonun daha uzun ömürlü olmasının yeni bir yolunu bulmuştur.
“Biobeton icat ettik, bakterilerle kendini iyileştiren beton…”dedi.
Biobeton normal beton gibi karıştırılır, ama ekstra bir katkı maddesi “iyileştirici madde” eklenir. Karıştırma sırasında bozulmadan durur, sadece beton çatlakları ve su girerse çözünür ve aktifleşir.
Mikrobiyolog Jonker, iyileşen beton yapmak için bakterilerin kullanılmasının mümkün olup olmayacağını sordu ve 2006 yılında üzerinde çalışmaya başladı.
Jonker’in sorunu çözmesi 3 senesini aldı, ancak üstesinden gelmesi için bazı zorluklar vardı.
Jonkers, "Zorlu beton ortamından sağ kalan bakterilere ihtiyacınız var" diyor. "Beton, kaya ve taş benzeri, çok kuru bir malzeme."
Beton son derece alkalindir ve "iyileştirici" bakteriler su ile aktive edilmeden önce yıllarca bekletilmelidir.
Jonkers, alkali koşullarda gelişip on yıllardır gıda veya oksijen olmadan ayakta kalabilen sporlar ürettiği için bakterileri seçti.
Jonkers, "Bir sonraki zorluk, sadece bakterilerin betonda aktif olması değil, aynı zamanda onları beton için tamir malzemeleri haline getirmek oldu ve bu kalkerdi" dedi.
Kalkerler üretmek için basillerin bir gıda kaynağına ihtiyacı vardır. Şeker bir seçenekti, ancak karışımı şeker eklemek yumuşak, zayıf, beton oluşturacaktı.
Sonuçta, Jonkers, bakteri ve kalsiyum laktatı biyolojik olarak bozunabilen plastikten kapsüllere koyarak, ıslak beton karışımına ilave etmeyi seçti.
Betonda çatlaklar sonunda oluşmaya başladığında, su içeri girer ve kapsülleri açar.
Bakteriler daha sonra çimlendirir, çoğaltır ve laktat üzerine beslenirler ve bunu yaparken kalsiyum ile karbonat iyonlarını birleştirerek çatlakları kapatan kalsit veya kalker oluştururlar.
Şimdi Jonkers, kapsüller içindeki maddenin bina betonlarında yeni bir çağ açmasını bekliyor.
Kaynak: edition.cnn